fbpx

Ben jij een oudste dochter?

Jij voelt je verantwoordelijk voor iedereen en alles, wanneer jij iets doet dan doe jij het goed, afspraak is afspraak, als de ander blij is dan ben jij dat ook, de lat ligt hoog, men weet dat ze op jou kunnen rekenen, als vanzelfsprekend neem jij de leiding in situaties en hulp vragen vind jij lastig.
oudste dochter

Herkenbaar?

Dan is de kans groot dat jij een oudste dochter bent. We zijn allemaal uniek maar de plek in jouw gezin heeft invloed op jouw leven. Oudste dochters hebben overeenkomsten die in meer of mindere mate bij allemaal voorkomt. 

Kan jij je voorstellen dat wanneer jij ongeveer twee jaar (dat is gemiddelde leeftijd in Nederland tussen het eerste en tweede kind) alle aandacht van jouw ouders hebt gehad. De ouders die jij ouders hebt gemaakt. Alles wat jij deed vonden zij geweldig, het eerste lachje, brabbelen, omdraaien, lopen etc. Jij genoot van de aandacht en van jou mocht het zo blijven.

Maar dan wordt jouw broertje of zusje geboren. Jij bent in shock zeker wanneer jij in de gaten hebt dat hij/zij blijft. De afgelopen jaren heb jij goed opgelet. Je hebt geleerd wanneer er iets nieuws komt het oude weggaat. Jij vraagt jezelf af wanneer ze jou wegdoen. Ook vraag jij je af of jij iets fout hebt gedaan of ze teleurgesteld zijn in jou. Jongens gaan zich vaak verzetten. Meisjes slikken het in en kiezen voor de tactiek om hun best te gaan doen, erg lief te zijn, de ouders te helpen. Want jij wilt er alles voor doen dat jij mag blijven. 

Kun jij je voorstellen hoe dit is voor een hummeltje van een jaar of twee? Heftig he. Nu begrijp misschien hoe bepaalde patronen bij jou zijn ontstaan. Zo herken jij misschien in jouw volwassen leven dat jij nog steeds goed jou best doet of dat jij bang bent dat jij er niet bij hoort. 

Maar wanneer ben jij een oudste dochter?

Jij bent een oudste dochter wanneer jij de eerstgeboren dochter bent in jouw gezin!

Dat betekent dat jij ook een oudste dochter bent wanneer jij oudere broers hebt of enigst kind bent. 

Wanneer er oudere broer(s) boven jou staan heb jij jouw ouders geen ouders gemaakt. Zij hebben al ervaring in hun rol als ouders, kennen de klappen van de zweep. Jij herkent jou in de eigenschappen omdat jongens zich anders uiten. Jongens zetten zich af, zij pakken simpelweg die positie niet. Dus dat zal jij als oudste dochter doen.

Jij herkent het misschien nu je volwassen bent. Een van jouw ouders heeft hulp nodig. Wie is degene die deze taak op zich neemt, jouw ouders broer(s) of jij? Grote kans dat jij dat bent.

Jij voelt je verantwoordelijk voor iedereen en alles, wanneer jij iets doet dan doe jij het goed, afspraak is afspraak, als de ander blij is dan ben jij dat ook, de lat ligt hoog, men weet dat ze op jou kunnen rekenen, als vanzelfsprekend neem jij de leiding in situaties en hulp vragen vind jij lastig.

Herkenbaar, maar geen oudste dochter? Dan is de kans groot dat jij onbewust op de plek van de oudste dochter terecht bent gekomen. Dit gebeurt wanneer jouw oudere zus haar plek niet heeft ingenomen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Jouw zus vond de taak te zwaar en gooide de handdoek in de ring, jouw zus heeft problemen waardoor ze deze plek niet kan innemen of misschien is jouw zus overleden. 

Jij pakt die plek en wordt ‘functionele oudste dochter’. En wanneer jij die plek hebt dan is de kans groot dat jij jezelf herkent in het verhaal van de oudste dochter.

Heb jij vragen, reageer op dit bericht. Ik beantwoord ze met alle liefde.

Deel dit

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor een betere online ervaring.