fbpx

Wie zit er achter het stuur van jouw leven?

Jij voelt je verantwoordelijk voor het gevoel van anderen. Jij voelt je verantwoordelijk voor je zus die single is, je moet haar uitnodigen zodat zij niet alleen thuis is. En als het even kan bezorg jij haar de allerleukste vent! Of jij wilt zo graag dat je dochter gelukkig is dat je daar alles aan zou doen. Jij voelt je verantwoordelijk op het werk en checkt op niet-werkdagen toch nog even snel de mail of jij rondt nog even dat verslag af.
Wie zit er achter het stuur van jouw leven

Als jij een diploma zou kunnen halen voor verantwoordelijkheid dan zou jij als de oudste dochter deze al vroeg in the pocket hebben. Verantwoordelijkheid staat met stip op nummer één als voornaamste eigenschap van oudste dochters. Herkenbaar?

Als oudste dochter krijg jij op hele jonge leeftijd van jouw ouders (on)bewust verantwoordelijkheid toebedeeld. Al snel wordt gevraagd ‘Let jij even op je zusje, mama moet even iets pakken’. ‘Jij bent de oudste, ben dan ook de wijste’. ‘Geef jij het goede voorbeeld’. Herkenbaar?

Toen ik moeder werd van de tweede besefte ik hoe snel je een opmerking als deze maakt. Begrijp jij hoe jij van jongs af aan gewend bent om verantwoordelijkheid te nemen. En wanneer jij deze niet krijgt dan neem jij deze zelf; ‘Mama, ik help jou wel even’.

De verantwoordelijkheid die jij voelt wordt alleen maar groter naarmate jij ouder wordt en het kan zijn dat jij het gevoel hebt dat jij verantwoordelijk bent voor het geluk van een ander of van de wereld.

Als jij het huis uit bent voel jij je nog steeds verantwoordelijk voor jouw ouders en/of broers/zussen. Denk aan het moment dat jouw zus jou om hulp vroeg. Ook zijn oudste dochters vaak degene die de verzorging van een of beide ouders op zich neemt wanneer dat nodig is.

Het zou fijn zijn wanneer jouw verantwoordelijkheidsgevoel een aan-uit knopje heeft. Want jij kan hierin doorschieten en dat heb jij vaak niet eens in de gaten. Jij kent de grens niet goed waar jouw verantwoordelijkheid ophoudt. Jij gaat door totdat jij erbij neervalt. Totdat jij jouw eigen grens bereikt hebt en vaak negeer jij deze signalen. Een burn-out ligt op de loer.

Jouw grote gevoel van verantwoordelijkheid brengt jou in onmogelijke situaties omdat jij nooit aan jezelf toekomt. Jij zit veel in jouw hoofd en het is lastig om naar jouw gevoel te luisteren. Wat wil jij nu echt? Diep in jouw hart. Wanneer alles mogelijk is?

Vragen die hierbij helpend kunnen zijn:
• Wat wil jij? Droom eens groot. Wat als alles mogelijk is?
• Waar word jij blij van? Denk eens terug aan jouw kindertijd, wat vond je leuk om te doen, waar werd je blij van, waar droomde jij van?
• Waar krijg jij energie van? Op welke momenten ervaar jij flow? Wanneer vergeet jij de tijd?
• Wat kost jouw energie? Wie of welke situaties zuigen jouw leeg?
• Wat wil jij veranderen in jouw leven? Als jij een toverstaf had wat zou er morgen anders zijn?
• Welke keuzes moet jij hiervoor maken? Bekijk de antwoorden die jij gegeven hebt op de vragen en vergelijk deze met jouw huidige situatie. Wat moet er veranderen?
• Wat kan jij nu al aanpassen?

Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te gaan pakken voor jouw eigen leven niet voor dat van anderen. Nu jij weet welke richting jij uit zou willen is het van belang stappen te zetten. Alleen door actie zal er beweging komen. Beweging zorgt voor verantwoordelijkheid.

Weet dat jij achter het stuur zit van jouw eigen leven, jij bepaalt de route!

Deel dit

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor een betere online ervaring.