fbpx

Ben ik er wel genoeg voor mijn kinderen?

Een vraag die ik mezelf geregeld heb gesteld maar ook een vraag die ik tijdens de coaching vaak terug hoor. Veel werkende moeders stoeien met deze vraag. Een vraag waarover jij je als moeder erg onzeker over kan voelen. Een vraag waar ik geregeld van wakker lag.
pexels-photo-3890481

Ik vroeg me dan af of ik het wel goed deed, of dat ik het anders moest doen, doe ik mijn kind tekort wanneer ik werk. Schuldgevoel gevoed door mijn sociale omgeving. Bij een opmerking vanuit mijn omgeving kon ik mij ontzettend onzeker voelen.

Inmiddels heb ik hier geen last meer van. Ik ben zeker over de manier waarop alles aanpak en een opmerking van een ander maakt mij niet meer aan het twijfelen. Ik weet dat wanneer ik goed voor mijzelf zorg ik een vele leukere moeder voor mijn kinderen. 

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken die dit bevestigen. Onderzoekers vergeleken meer dan 100.000 mannen en vrouwen uit 29 verschillende landen voor onderzoek. Mensen geloven nog steeds dat wanneer moeders gaan werken ze op een bepaalde manier tekortkomen in de opvoeding van hun kinderen. Deze bevindingen zijn daarom dan ook heel belangrijk om deze misvatting uit de wereld te helpen”, legt Kathleen McGinn, professor aan de universiteit van Harvard uit.

Er zitten zelfs voordelen aan kinderen van werkende moeders. Dochters van werkende moeders maken minder kans om werkloos te zijn en verdienen meer dan dochters van huismoeders. Ze hebben ook vaker hogere posities. Zonen van werkende moeders besteden later namelijk meer tijd aan huishoudelijke taken en aan de zorg voor hun eigen kinderen.

De belangrijkste conclusie is dat kinderen van werkende moeders even gelukkig zijn als kinderen van mama’s die thuisblijven om voor het gezin te zorgen.

Hopelijk geven deze resultaten jou als ambitieuze moeder meer zelfvertrouwen wanneer jij je kinderen achterlaat bij de opvang of wanneer je een keer voor jezelf kiest. En komt er een kanteling nu we beseffen dat kinderen niet lijden wanneer we ervoor kiezen om te gaan werken en zal hiermee het schuldgevoel verdwijnen.

Liefs Monique

Deel dit

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor een betere online ervaring.