fbpx

Ik werd overallen door intens verdriet…

In de vroege ochtend bracht ik mij kinderen naar de vso. Hier zijn al behoorlijk wat richtlijnen rondom de corona maatregelen. Schoenen uit (🤷🏼‍♀️), drie meter afstand (aan beide kanten van de deur is anderhalve meter afgeplakt, contactmomenten kort enkel de bijzonderheden geen gezellig praatje, in principe geen kinderen overnemen van ouders etc. Ik verwacht een deze dagen een mail rondom het dragen van mondkapjes bij halen en brengen van de kinderen n.a.v. de persconferentie.
verdriet moeder

Terug in de auto werd ik overvallen door allerlei emoties die switchen van verdriet, naar boosheid, naar machteloosheid. De maatregelen zijn korte termijn oplossingen er wordt m.i. geen rekening gehouden met de schade op lange termijn.

Wat bedoel ik hier mee, en dan richt ik mij specifiek op onze kinderen, onze toekomst. Het brein van een kind is blanco wanneer het ter wereld komt. In de eerste zeven jaren wordt de waarheid van het kind gecreëerd. Hun waarheid wordt gevormd door wat zij zien en horen van degene die dichtbij hen staan. Dus ouders, opa’s en oma’s, kinderopvang en scholen.

Wat zien kinderen op dit moment angst!

Bij snotteren, een hoestje gaan alle alarmbellen af terwijl dit bij het leven hoort. We hebben al generaties te maken met virussen. Nu moet je in quarantaine, een test doen, mag je niet naar school, niet naar het werk, afstand nemen van andere mensen. En in de nieuwe plannen liggen maatregelen dat gezonde kinderen tijdelijk afstand moeten doen van de ouders wanneer een van hen Corona heeft. Enig idee wat dit voor impact heeft voor een kind? Nu? In de toekomst? Hoe onveilig dit voelt? Hoe bang zal een kind in de toekomst zijn om ziek te worden. Of om dierbare te verliezen bij het horen van een kuchje.

Mondkapjes, anderhalve meter, bezoekbeperking…

Kinderen leren meer van hun ouders (leerkracht, opvoeder e.d.) via de lichaamstaal dan door het gesproken woord. Lichaamstaal is in eerste instantie de enige en belangrijkste vorm van communicatie. Kinderen leren de wereld ontdekken door middel van hun zintuigen. Aanraking is belangrijk voor kinderen, het is zelfs van levensbelang. Niet zo lang geleden kreeg een kind in de winkel een vriendelijke aai over zijn bol, nu houdt men afstand en mensen schrikken wanneer het kind toenadering zoekt. Of een kus van opa of oma zit er nu niet in want opa en oma horen bij de kwetsbare groep en zijn bang om Corona te krijgen.

Kan jij je voorstellen wat afstand voor consequenties heeft voor kind nu en in de toekomst?

Kinderen maken koppelingen tussen emoties en gezichtsexpressie. Daarnaast leer jij onbewust een kind met jouw lichaamstaal aan. Bijvoorbeeld hap bewegingen maken wanneer een kind de eerste hapjes gaat eten. Wat doet het wanneer zij de gezichtsexpressie niet meer kunnen zien? Er bestaan onderzoeken wat een bevroren gezicht van een ouder (niet exact hetzelfde, nu zien zij enkel de ogen, niet de mimiek) doet met een baby. Dat kan forse schade aanrichten.

Wat betekend het wanneer kinderen door de mondkapjes enkel de ogen van iemand kunnen zien en niet het gezicht. Zij begrijpen de communicatie niet meer. En stel je voor dat deze ogen angst uitstralen? Vul maar in welke gevolgen dit heeft voor de toekomst.

Of de leuke verjaardagfeestjes niet meer gevierd mogen worden. Hoe leg jij dat uit aan je kind? Wat als beide opa’s en oma’s nog leven? Dan mag een van de vier niet komen op de verjaardag! Een gemiddeld gezin bestaat uit vier, er zijn er maar drie welkom.

Ik kan hier nog heel lang over doorgaan. Maar heb de maximale tekens al lang overschreden. Dit zijn de maatregelen op dit moment. Welke maatregelen gaan er nog komen? En welke effecten hebben dit op het brein van onze kinderen. Deze waarheid bepaalt hun toekomst.

Heb jij hier het kabinet over gehoord? Hoor jij hier überhaupt iemand over? Maak jij je als ouder van jonge kinderen hier zorgen om? Ik wel! Het maakt me zelfs angstig. Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt.

Sidenote: ik zeg niet dat Corona enkel een snotneus en een kuchje is. Maar ik heb het puur over de impact die deze periode heeft op onze kinderen en hun toekomst. Welke invloed dit heeft op hun brein door wat zij op dit moment zien, horen en voelen.

Deel dit

Deze website maakt gebruikt van Cookies voor een betere online ervaring.